zondag 29 juli 2012

Social Media op de werkvloer

Social media is ook doorgedrongen op de werkvloer. Er zijn verschillende bedrijven die een profiel onderhouden en gebruiken om hun (potentiële) klanten te informeren en zaken te doen via dat profiel. Ook het binnenhalen van nieuw personeel via dergelijke social media, danwel het snel screenen van sollicitanten via dergelijke sites, gebeurt meer en meer. 

De sociale netwerken bieden voor u als ondernemer diverse mogelijkheden. U kunt, relatief eenvoudig en goedkoop, uw onderneming onder de aandacht brengen, uw klanten bereiken of bijvoorbeeld nieuw personeel werven. Het gebruik (door u dan wel door uw werknemers) brengt echter ook risico’s met zich mee. Want wat te doen aan een negatief twitterende medewerker, een werknemer die op Facebook vrolijk bedrijfsgeheimen deelt met zijn vrienden of uw ex-werknemer die zich op LinkedIn verbindt met uw klanten? Maar ook vergroot het gebruik van dergelijke sites op de werk- vloer het gevaar op virussen in uw bedrijfsnetwerk, en in sommige gevallen ook de inefficiëntie van werknemers. Bovendien kan het lastig tot onmogelijk zijn om eenmaal geplaatste berichten te verwijderen van het internet.

De sociale netwerken leveren voor de werkgever ook een mogelijke bron van bewijs daar waar die vroeger niet aangevoerd konden worden. Denk bijvoorbeeld aan de zieke werknemer die wel in staat is om uitgebreid te feesten. Het is de verwachting dat ontslagzaken om het gebruik van social media toe zullen nemen. Het afgelopen jaar heeft de rechter al aangegeven dat het ‘linken’ van een oud-werknemer met een relatie van zijn vorige werkgever een overtreding van het relatiebeding in kan houden. Hoe de rechter een eventuele zaak beoordeelt hangt uiteraard af van alle omstandigheden van het geval. U doet er in ieder geval goed aan wanneer u ten opzichte van uw werknemers vooraf duidelijkheid creëert over wat er wel en niet kan. U kunt dit bijvoorbeeld doen door uw (bestaande) huishoudelijk reglement uit te breiden en een duidelijk beleid op te nemen over hoe er omgegaan dient te worden met social media. Wijs uw werknemers er bijvoorbeeld op dat uitlatingen die zij privé doen invloed kunnen hebben op de arbeidsverhoudingen, dan wel consequenties kunnen hebben voor het imago van het bedrijf. Wat offline aan fatsoensnormen geldt, geldt ook online. Ook kan het helpen een beleid uit te zetten over hoe er bedrijfsmatig gecommuniceerd wordt door werknemers in hun hoedanigheid van werknemer. 

Voor wat betreft het relatie- of concurrentiebeding kunt u aan het beding toevoegen dat het beding ook van toepassing is op sociale media zoals Twitter en LinkedIn. Onder welke omstandigheden deze bepaling stand gaat houden zullen we gaan zien in de rechtspraak, maar niet geschoten…

Wij helpen u graag bij het formuleren van een beleid!

Hoek en Blok Juristen

E: juristen@hoekenblok.nl

I: www.hoekenblok.nl 
Telefoon: (0184) 496800

donderdag 19 juli 2012

Geld besparen met mobiliteit

Recent werden de bezuinigingsplannen van het kabinet gepresenteerd in het Lente-akkoord. Deze hebben betrekking op de belastingheffing aangaande vervoer en mobiliteit, waarbij woon-werkverkeer wordt beschouwd als privékilometers en de kilometervergoeding komt te vervallen. Los daarvan zullen ook de brandstofprijzen naar verwachting blijven toenemen. De maatregelen treffen niet alleen u, maar ook uw werknemers. Mobiliteit wordt voor afdelingen als HR, inkoop en voor directies een steeds belangrijker item. Hoe hier op in te spelen wordt vaak als lastig beschouwd, maar met mobiliteit kan geld worden bespaard.

Wellicht een goede reden om nu toch eens echt te bekijken of er mogelijkheden bestaan om uw mobiliteitsbeleid te optimaliseren. De overheid helpt hierbij door de mobiliteitsvoucher te introduceren. Hierbij wordt een korte check gedaan naar onder andere individueel vervoer, anderemanieren van werken en informatievoorzieningen. Inmiddels hebben landelijk gezien al honderden mkb-bedrijven gebruik gemaakt van deze regeling en daarbij inzicht gekregen in de voordelen van slimmer reizen en flexibeler werken, wat kan resulteren in reiskostenvermindering en productiviteitsverhoging.

Mobiliteitsscan
Om het vervoer van uw werknemers efficiënter en effectiever te regelen kunt u met een kleine mobiliteitsvoucher ter waarde van € 1.500 een mobiliteitsscan laten uitvoeren. De scan geeft aan welke maatregelen u kunt doorvoeren om uw mobiliteitsbeleid te optimaliseren en kosten te besparen. Met de grote voucher helpt de mobiliteitsadviseur u bij het daadwerkelijk implementeren van de adviezen uit de scan. De grote voucher vergoedt twee derde van de advieskosten tot een maximum van € 4.500. 

Indien u vragen heeft of gebruik wilt maken van de mobiliteitsvoucher kunt u contact opnemen met Stefan van Sabben op telefoonnummer 0184 - 49 68 07, of een e-mail sturen naar s.v.sabben@imcosa.nl IMC richt zich als onafhankelijk organisatie - adviesbureau op bedrijfskundige vraagstukken en is gespecialiseerd in de markten mobiliteit, zorg en energie. Graag begeleiden wij u in het proces om te innoveren. Wij streven naar een langetermijn relatie met onze partners en klanten. Deze is gebaseerd op toegevoegde waarde. Onderscheidende pijlers daaronder zijn ons netwerk, kennis over de financiering van innovatietrajecten, een gedegen subsidieadvies en ervaring met het organiseren van veranderingen.


IMC, onderdeel van Hoek en Blok

Stefan van Sabben

E: 
s.v.sabben@imcosa.nl 
I: 
www.imcosa.nl
Telefoon: (0184) 496807

woensdag 18 juli 2012

‘Niets is wat het lijkt……’


Zaterdag las ik de weekendeditie van ‘Het Financieele Dagblad’. Het artikel over Mick Jagger trok mijn aandacht, al ben ik nooit een heel fanatieke bezoeker geweest van de optredens van de Rolling Stones. Pas op latere leeftijd ging ik hun muziek waarderen en het was in de  laatste jaren van de vorige eeuw dat ik naar de Arena trok om Mick Jagger als een dolle van links naar rechts over het podium te zien stuiteren. Ongelooflijk wat een energie en dat voor iemand die welgeteld 17 jaar ouder is dan ik!

Het artikel in het FD beschrijft in hoofdlijnen de kwaliteiten van sir Jagger en wat mij opviel was dat de talenten van Mick bepaald niet uitsluitend op het gebied van de zangkunst liggen, maar dat hij vooral ook en misschien wel met name een briljant zakenman is. Dat was voor mij nieuw en verrassend en deze wetenschap deed mijn gedachten afdwalen naar mijn eigen business, de waardebepaling van ondernemingen.

Was het mij immers in de afgelopen decennia niet dikwijls overkomen, dat achter de jaarrekening van een onderneming geheimen schuil gingen die in eerste instantie onopgemerkt waren gebleven? Ondernemingen die een eigen vermogen hadden waar je ‘U’ tegen zei, maar waarvan later na wat grondiger onderzoek bleek dat er al jaren niet geïnvesteerd was in inventaris of vervoermiddelen.

Of een onderneming waarvan het personeel al jarenlang geen (bij)scholing had genoten en alles nog steeds precies zo ging zoals het al jaren ging. Geen enkele vorm van innovatie en dus ook gemiste subsidies op het gebied van ontwikkeling en evenmin een innovatiebox. En erger nog het gebrek aan motivatie was van de gezichten van de medewerkers af te lezen! De onderneming behaalde overigens  wel positieve resultaten, nog wel…

Ik kan mij ook nog de handelsonderneming herinneren met fraaie balansratio’s. Het werkkapitaal en de current ratio lagen beduidend boven de benchmark (het branche gemiddelde). Maar bij een kijkje in het magazijn viel mij direct de dikke laag stof op waarmee veel van de auto-onderdelen waren bedekt. Ondanks dat de onderdelen blijkbaar al jaren niet werden verkocht waren de onderdelen op de balans nog steeds gewaardeerd tegen de prijs die er jaren geleden voor was betaald!

Dus ja mijn ervaring is dat niet veel is wat het lijkt. Gelukkig kom ik in mijn werk ook pareltjes tegen. Ondernemingen die op het punt staan hun ‘rijkdom’ te gelde te maken. Die jaren hebben geïnvesteerd in productontwikkeling, in de kennis van medewerkers en in marketing om uiteindelijk hun waarde te openbaren. Daar zitten vaak de ‘echte ondernemers’ achter, de doorzetters met visie en met vooral een groot uithoudingsvermogen.

Mick Jagger bracht mij - op een overigens geheel verregende zaterdagmiddag midden in de zomer - weer terug bij mijn eigen vak. En weer kwam ik tot de conclusie dat veel vooral niet is wat het lijkt…

Hoek en Blok Corporate Finance
Rob de Bruijn RA RV

E: r.d.bruijn@hoekenblok.nl 
I: http://www.hoekenblok.nl
Telefoon: (0184) 496800


maandag 16 juli 2012

Goodwill: hoe bedoelt u?

Over goodwill is al veel geschreven. Hoe bereken je de waarde van goodwill? Op basis van het verleden? Nog steeds kom ik goodwill berekeningen tegen die uitsluitend gebaseerd zijn op de resultaten van de afgelopen drie boekjaren van de onderneming. Met verbazing probeer ik mij voor te stellen welke gedachten de cijferkunstenaar daarbij heeft gehad!

Zou er dan werkelijk geen enkel beeld, visie of verwachting omtrent de toekomst bestaan? Heeft men zich überhaupt niet afgevraagd met welke ontwikkelingen de onderneming te maken zou kunnen krijgen? Is het verleden een goudgerande garantie voor de toekomst? Of komen de in het verleden gerealiseerde resultaten soms beter uit in de ogen van de opdrachtgever? In ieder geval biedt het verleden houvast, het is gerealiseerd, het staat in de jaarrekening en daar heeft veelal een accountant een verklaring bij afgegeven. Dus dan is het goed, toch?

Voor een koper is het van belang dat de door hem betaalde goodwill door hem - liefst in een zo kort mogelijke periode - kan worden terugverdiend. Het terugverdienen vindt plaats in de jaren na de overname, met andere woorden in de toekomst en niet in het verleden! Hierover kan mijns inziens geen misverstand bestaan.


Wat is het dan toch dat goodwill vandaag de dag nog steeds door velen hartvochtig op basis van het verleden wordt berekend? Ik was onlangs bij een lezing op het pittoreske kasteel Sterrenburg in Driebergen. Daar werd een aanzet gegeven tot het duidelijk maken hoe onze hersenen werken. De conclusie was dat een aangeleerde wijze van doen en denken niet eenvoudig te veranderen is. Onze hersenen gaan er vanuit dat eerder handelen de leidraad is voor de handelingen die daar op volgen. Dat zal dan wel de oorzaak zijn vanhet voortbestaan van de achterhaalde goodwill berekeningen!


Ik ga in dit artikel niet nogmaals de verschillende berekeningsmethodes uit de doeken doen. Inmiddels zal de lezer dezes wel duidelijk zijn hoe ik denk over het negeren van de verwachtingen voor de toekomst als het gaat om de bepaling van de waarde van een onderneming en daarmee impliciet van de goodwill. Interessant is het evenwel nog kort stil te staan bij de verschillende invalshoeken van waaruit de goodwill bezien kan worden.


Een koper ziet, of althans doet het voorkomen dat de weg die hij zal gaan na de overname bijkans versperd wordt door leeuwen en beren. Met andere woorden de overname is een uiterst riskante actie. De koper zal op grond van de door hem ingeschatte risico’s de hoogte van de goodwill zo beperkt mogelijk willen houden.


Een verkoper verkondigt - niet zelden op groteske wijze- dat zijn bedrijf veel meer waard is dan blijkt uit de balans van zijn bedrijf.Er staat geen post ‘goodwill’ op de balans die volgens de verkoper recht doet aan de onuitputtelijke meerwaarde die het bedrijf in zich heeft.


In het onderhandelingsproces zal uiteindelijk blijken wie de meeste overtuigingskracht heeft, de (adviseur van de) koper of de (adviseur van de) verkoper. Het kennen en uitdragen van de juiste argumenten voor een gerechtvaardigde goodwill is in het onderhandelingsproces veelal een groot pluspunt, maar helaas zeker niet altijd (alleen en uitsluitend) bepalend voor de uiteindelijk overeengekomen en te betalen goodwill.


Hoek en Blok Corporate Finance
Rob de Bruijn RA RV

Telefoon: (0184) 496800

De “Innovatie Pionier”: loonkostensubsidie voor innovatie

Bedrijven moeten, om succesvol te kunnen zijn, voortdurend inspelen op nieuwe vragen van de markt. U wilt graag uw ambities realiseren en de toegevoegde waarde van uw bedrijf vergroten. Innovatie is altijd de basis voor het verbeteren van de prestaties van een bedrijf. Innovatie is daarom van levensbelang voor een onderneming.

Om innovatie binnen uw organisatie te stimuleren, organiseren en implementeren kunt u een beroep doen op de “Innovatie Pionier”. Deze regeling biedt ondernemers in de regio Rotterdam een loonkostensubsidie voor het in dienst nemen van een kennisdrager. Uw organisatie kan een beroep doen op de “Innovatie Pionier” indien u een hoger opgeleide (HBO of WO) minimaal een jaar in dienst neemt voor het uitvoeren van een innovatieproject. Uw project moet een bijdrage leveren aan de groei en het innovatief vermogen van het MKB in het Haven en Industrieel Complex.


De kennisdrager richt zich met behulp van een stappenplan op het stimuleren, organiseren en implementeren van innovatie. De hoogte van deze loonkostensubsidie bedraagt 25% van het jaarsalaris met een maximum van € 10.000. Indien u vragen heeft of gebruik wilt maken van de “Innovatie Pionier” kunt u contact met ons opnemen.


IMC, onderdeel van Hoek en Blok

Judith Simonse

E: j.simonse@imcosa.nl

I: www.imcosa.nl 
Telefoon: (0184) 496807

dinsdag 10 juli 2012

Welke zakelijkheid eist de rechter bij een geldlening tussen verbonden BV’s en de DGA en zijn/haar BV?

Sinds enkele jaren worden leningen tussen verbonden BV’s, bijvoorbeeld tussen moeder-BV en dochter-BV (‘s), kritisch beoordeeld door de Belastingdienst. Waar let de fiscus speciaal op? Wat moet u nu weten? Wat is er nu beslist?

De fiscus controleert vooral of leningen tussen verbonden BV’s op zakelijke gronden zijn afgesloten. Wanneer dit niet het geval is, kan dat tot een fiscale correctie leiden. In een recent arrest van de Hoge Raad is duidelijk geworden wat de fiscale gevolgen van zo’n onzakelijke lening kunnen zijn. In een ander arrest van dezelfde datum heeft de Hoge Raad beslist dat deze toets van zakelijkheid ook geldt voor een door een DGA verstrekte lening aan zijn BV.

Moeder-dochter. Een moeder-BV houdt alle aandelen in een dochter-BV. De moeder verkoopt op een bepaald moment een effectenportefeuille aan de dochter. Deze laatste blijft de koopsom schuldig, die wordt in rekening-courant geboekt. Hiervoor wordt geen leningsovereenkomst opgemaakt. Doordat de BV’s samen in een fiscale eenheid zitten, heeft de overdracht geen fiscale gevolgen.

Einde fiscale eenheid. Enige tijd later wordt deze fiscale eenheid verbroken. De rekening-courantschuld wordt omgezet in een lening, die wordt vastgelegd in een overeenkomst. De dochter moet de lening in de komende 10 jaar aflossen en betaalt een jaarlijkse rente van 5%. Daarnaast moet er een pandrecht op de effectenportefeuille worden gevestigd wanneer de moeder daarom verzoekt.

Fiscale aftrekpost bijmoeder? Vervolgens waardeert de moeder de vordering op haar dochter af. Dit doet zij omdat zij van mening is dat de dochter mogelijk niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen. De Belastingdienst accepteert deze fiscale aftrekpost en daarmee de afboeking echter niet.

De zaak komt voor het Hof. Het Hof besluit dat er een onzakelijke lening is. Dit omdat er op het moment van het ontstaan van de lening zekerheden noch een aflossingsschema waren overeengekomen. Dat dit op een later moment wél heeft plaatsgevonden, doet hieraan niets af. Doordat er sprake is van een onzakelijke lening kan er door de moeder geen afwaarderingsverlies op de lening ten laste van haar fiscale winst worden gebracht. 

De Hoge Raad bevestigt het Hof-oordeel. De lening en de daaraan verbonden voorwaarden moeten worden beoordeeld op het moment van het ontstaan van de lening. Hier geldt dat deze lening, onder deze voorwaarden nooit door een onafhankelijke derde zou zijn verstrekt. Ook niet als de rente hoger dan 5% zou zijn geweest. Zou alleen de rente te laag zijn geweest, en de andere leningsvoorwaarden wél zakelijk, dan zou ‘enkel’ een correctie plaatsvinden voor de onzakelijke rente. Nu echter de hele lening als onzakelijk is aangemerkt, zijn de gevolgen voor de moeder fors. 

Belangrijke uitspraak over hoogte rente. In dit arrest doet de Hoge Raad ook een belangrijke uitspraak over de hoogte van de rente die tussen verbonden BV’s in aanmerking moet worden genomen. Deze moet namelijk gelijk zijn aan de rente die een onafhankelijke derde in rekening zou brengen, rekening houdende met een borgstelling door een concernvennootschap. 

Wat moet ú hiermee? Belangrijk is dat uw BV’s onderling en u en uw BV op zakelijke voorwaarden van elkaar moeten lenen. Bij voorkeur dus met een onderpand/zekerheid en een aflossingsschema. Daarmee voorkomt u dat de lening als onzakelijk wordt aangemerkt en dat een eventueel verlies op de lening later fiscaal niet kan worden meegenomen.

Hoek en Blok Belastingadviseurs
Albert de Jager

E: a.d.jager@hoekenblok.nl

I: www.hoekenblok.nl 
Telefoon: (0184) 496800

Bron: Hoek en Blokschrift


donderdag 5 juli 2012

Bedrijfsbeëindiging en alimentatie


Regelmatig komen wij in onze waarderingspraktijk opvallende zaken tegen. Het verhaal van Angelo en Miranda is er daar één van. De ondernemer ging hier wel heel ver om geen alimentatie te behoeven betalen.

Hoe was de situatie? Angelo was directeur van Zamora, een dochteronderneming van een Spaanse vennootschap. Zamora importeerde kleding vanuit Spanje en verkocht dat op de Nederlandse en Belgische markt. Miranda werkte al meer dan 15 jaar als salesmanager voor Zamora. Angelo en Miranda hadden elkaar via Zamora leren kennen en waren 13 jaar getrouwd geweest. In oktober 2009 was Miranda ontslagen vanwege de slechte verkoopresultaten. Miranda was het er niet mee eens geweest, maar Angelo had haar medegedeeld dat ze niet meer terug hoefde te komen. In november 2009 had Angelo vervolgens een verzoek tot echtscheiding ingediend. Sindsdien waren zij gescheiden van tafel en bed. Miranda woonde zolang bij een vriendin van haar.

Eind 2009 had Angelo namens Zamora bij het CWI een ontslagaanvraag ingediend wegens bedrijfseconomische redenen. Het CWI had het verzoek gehonoreerd met in achtneming van de wettelijke opzegtermijn. Uit de jaarrekening 2008 - samengesteld door een landelijk bekend accountantskantoor - bleek een groot negatief eigen vermogen. Op basis van deze jaarrekening had het CWI ingestemd met de ontslagaanvraag op voorwaarde dat Zamora al haar activiteiten zou staken. Angelo had vervolgens tegen Miranda gezegd geen alimentatie te kunnen betalen.

Miranda vermoedde dat de jaarrekening geen juiste weergave was van de werkelijke situatie. De advocaat die Miranda bij haar echtscheiding begeleidde schakelde ons in om nader onderzoek bij Zamora te doen. Uit de jaarrekeningen bleek dat in 2008 de omzet fors was gedaald, dat in 2008 de verkoopkosten zeer sterk waren gestegen, de schuld aan crediteuren ultimo 2008 was verdubbeld en de vordering op de directie was met ongeveer eenzelfde bedrag toegenomen. Deze bevindingen tezamen met de vermoedens van Miranda dat er sprake zou zijn van manipulatie van de cijfers deden de advocaat van Miranda besluiten de rechtbank in te schakelen. 

Uit de verhoren voor de rechtbank bleek dat het CWI slechts een marginale toetsing had verricht naar de argumenten van de ontslagaanvraag. Omdat de accountant een samenstellingsopdracht (dus geen controle opdracht) had uitgevoerd kon geen zekerheid aan de jaarcijfers worden ontleend. De boekhouder van Zamora verklaarde daarnaast dat hij meer dan eens onder druk van Angelo de winst had moeten verlagen, welke cijfers vervolgens naar de accountant werden verzonden.

De rechtbank besliste uiteindelijk dat de bedrijfsbeëindiging aan Angelo zelf te wijten was en derhalve verplicht was aan Miranda alimentatie te voldoen. De hoogte van de alimentatie werd gebaseerd op het inkomen van Angelo in de jaren voorafgaand aan de beëindiging van de bedrijfsactiviteiten.

Hoek en Blok Corporate Finance
Rob de Bruijn RA RV

Telefoon: (0184) 496800

maandag 2 juli 2012

Uw KvK-inschrijving m.b.t. uitlenen of detacheren van personeel


Op 1 juli van dit jaar treedt de nieuwe wet Registratieplicht Uitzendbureaus in werking. Op zich is dat een goede zaak, maar er zit een addertje onder het gras, dat u wellicht duizenden euro’s kan kosten. Als Hoek en Blok attenderen wij u daar graag op. 

De wet is er op gericht om illegale uitzendbureaus aan te pakken. Daarom moeten uitzendbureaus voortaan als zodanig ingeschreven staan bij de KvK. De definitie van wat ‘uitzenden’ is, is echter nogal ruim:


Het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het onder diens toezicht of leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst, verrichten van arbeid.


Uitgezonderd zijn het ter beschikking stellen:

- ten behoeve van een geleverde zaak of tot stand gebracht werk
- bij wijze van hulpvertoon zonder winstoogmerk
- binnen concernverband

Dit raakt dus niet alleen uitzendbureaus, maar ook organisaties die wel eens personeel uitlenen of detacheren. Geldt dat ook voor u? Dan doet u er verstandig aan goed uw inschrijving bij de KvK te checken en eventueel aan te passen. De boetes bij overtreding beginnen bij 12.000 euro voor zowel inlener als uitlener en lopen op tot 76.000 euro. Dat is toch zonde geld.


Wilt u er 100 procent zeker van zijn dat uw KvK-inschrijving waterdicht is, dan kunnen wij dat uiteraard ook voor u verzorgen. Neemt u in dat geval contact op met een van onze juristen.


Meer informatie over dit onderwerp vindt u op onze website
www.hoekenblok.nl


Hoek en Blok Juristen
Telefoon: (0184) 496800