dinsdag 14 augustus 2012

Laat de fiscus uw hobby betalen


Als u in deze dure tijden de tering naar de nering moet zetten, is het wellicht verstandig om dure hobby’s maar even te schrappen. Soms kunt u echter ook de fiscus laten meebetalen. Waar moet u dan op letten?

Sommige hobby’s kosten weinig geld, andere een vermogen. Wie er voor zijn plezier een renpaard of een privévliegtuigje op na houdt, moet diep in de buidel tasten. Wellicht is het dan mogelijk aan uw hobby een zakelijk tintje te geven. De rekening schuift u dan door naar de fiscus. Kan dat?

Hobbyuitgaven worden sponsorkosten
Als u de Belastingdienst wilt laten meebetalen, zult u moeten bekijken of aan uw hobby een of andere vorm van sponsoring te koppelen is. 

Reclamekosten
Wanneer u bijvoorbeeld van rallyraces houdt, kunt u overwegen een deelnemer of een team namens uw bedrijf te sponsoren. In ruil daarvoor krijgt u dan een vorm van reclame terug. Zo kunt u de auto geheel of gedeeltelijk voorzien van de naam van uw bedrijf en/of logo’s. Ook verschijnt de naam van uw bedrijf op publicatieborden, e.d.  Omdat reclamekosten aftrekbaar zijn van de winst, geldt dat ook voor deze investering in naamsbekendheid.

Maak het niet te gek
Er moeten wel zakelijke belangen zijn om als sponsor op te treden. Het moet dus zakelijk gezien nuttig zijn om te sponsoren. Dat betekent niet dat de inspecteur op uw ondernemersstoel mag gaan zitten en bijvoorbeeld kan stellen dat uw vorm van sponsoring niet de zijne zou zijn. De enige vraag die hij kan stellen is of de sponsorkosten in een redelijke verhouding staan tot de reclameopbrengsten. Let op. Als er een dermate wanverhouding tussen kosten en opbrengsten is dat geen redelijk denkend ondernemer deze kosten zou maken, kan de fiscus de aftrek schrappen.

Maak het met sponsorkosten dus niet te extreem. Blijft u binnen het redelijke en sponsort u bijvoorbeeld de plaatselijke tennisclub met  € 5.000,-, dan heeft u van de fiscus weinig te duchten. Zelfs niet als uw zoon of dochter in het clubteam speelt. Schaft u zich echter een renpaard of een speedboot van een paar ton aan, dan ligt een streep door de rekening veel meer voor de hand. 

Overdrijf dus niet en probeer niet het onderste uit de kan te halen. 

Voorkom persoonlijke motieven 
De Belastingdienst zal eerder bedenkingen hebben als persoonlijke motieven een rol spelen om te sponsoren. U sponsort bijvoorbeeld uw eigen rallyauto of die van uw zoon of het renpaard van uw partner. Ook zal de inspecteur er op letten of u door de sponsoring een persoonlijk voordeel behaalt. Als u door het sponsoren van de rallyauto van uw zoon bijvoorbeeld gratis entree heeft bij alle rallywedstrijden, zal de inspecteur hiermee zeker rekening willen houden. Hij zal de verkregen tegenprestatie op de sponsorkosten in mindering brengen of bijvoorbeeld slechts een deel van alle kosten als zakelijk aanmerken.

Wat is uw voordeel daarbij?
Indien u besluit de rallyauto van uw zoon voor € 20.000,- te sponsoren, is dit aftrekbaar van de winst. Uw voordeel is dan afhankelijk van uw belastingtarief en van de vraag of u een eenmanszaak heeft of een BV. 

Stel dat uw belastingtarief 40% bedraagt, dan is uw voordeel  € 8.000,-. Sponsorkosten worden namelijk niet aangemerkt als gemengde kosten en zijn dus in principe volledig aftrekbaar, tenzij de inspecteur aannemelijk maakt dat u een privévoordeel geniet.U kunt uw hobby financieren door uw bedrijf als sponsor in te schakelen. Zorg dan voor een zakelijke tegenprestatie in de vorm van reclame en naamsbekendheid. Verlies daarbij niet uw zakelijke belangen uit het oog. 

Hoek en Blok Belastingadviseurs

E: fiscalisten@hoekenblok.nl

I: www.hoekenblok.nl 
Telefoon: (0184) 496800

Bron: Hoek en Blokschrift

Geen opmerkingen:

Een reactie posten