dinsdag 28 augustus 2012

Partneralimentatie 2.0

De politiek heeft zich nog juist voor het zomerreces uitgesproken over een nieuwe invulling van het begrip ‘partneralimentatie’. De belangrijkste voorstellen zal ik in dit artikel de revue laten passeren.

Allereerst noem ik een aantal knelpunten die in de huidige situatie bestaan. Zo wordt de duur van in veel gevallen 12 jaar (bij een huwelijk van langer dan 5 jaar) als te lang ervaren. Voor de ontvangende partner bestaat er geen enkele prikkel om (in meerdere mate) in het eigen levensonderhoud te voorzien. De berekening van de alimentatie is vaak lastig en is de hoogte eenmaal vastgesteld, dan is deze niet eenvoudig te wijzigen.
Om de voornoemde knelpunten weg te nemen is voor het begrip ‘partneralimentatie’ een nieuwe grondslag gedefinieerd, te weten: ’de compensatie voor het tijdens het huwelijk ontstane verlies aan verdiencapaciteit’. Indien één van de partners tijdens het huwelijk minder tijd aan zijn/haar carrière heeft besteed wordt dit in de nieuwe opzet goed gemaakt door middel van een recht op partneralimentatie. Als een partner tijdens het huwelijk geen betaald werk heeft verricht dan zal dit in beginsel leiden tot een recht op partneralimentatie.

In de nieuwe (voorgestelde) opzet wordt de duur van de partneralimentatie afhankelijk van onder meer het hebben van kinderen, het wel of niet afspreken van co-ouderschap, de lengte van het huwelijk en zoals hiervoor reeds genoemd, het al dan niet hebben deelgenomen aan het arbeidsproces tijdens het huwelijk.

De voorgestelde regeling wat betreft de (tijds)duur van de partneralimentatie heb ik in bijgaand schema inzichtelijk gemaakt. Klik hier!

Wat betreft de berekening van de alimentatie wordt achter de (politieke) schermen gewerkt aan een internet-tool die naar het heet in het gebruik ‘eenvoudig’ zal zijn. Partners zouden dan zelf de hoogte kunnen berekenen. Indien partners er onderling niet uitkomen kunnen zij zich - net als nu - wenden tot een mediator of de rechter.

Er zal een overgangsregeling komen, die de ‘pijn’ (van meestal één der partijen) vanwege de verschillen tussen de oude en nieuwe situatie zal verzachten. Bijvoorbeeld bij wijziging van omstandigheden binnen de huidige kaders kunnen de nieuwe regels ten goede komen aan de betalende partner.

Een verlenging van de wettelijke termijn zoals in de huidige situatie mogelijk is komt te vervallen. In schrijnende gevallen kan een beroep worden gedaan op de hardheidsclausule.
Tenslotte merk ik op, dat bij huwelijkse voorwaarden danwel in een overeenkomst van geregistreerd partnerschap partners andersluidende afspraken kunnen maken. Contractsvrijheid is het uitgangspunt.

We wachten met belangstelling de ontwikkelingen na 12 september a.s. af!

Hoek en Blok Corporate Finance
Rob de Bruijn RA RV

E: r.d.bruijn@hoekenblok.nl 
I: http://www.hoekenblok.nl
Telefoon: (0184) 496800

1 opmerking:

  1. Beste hoek en blok,

    Eindelijk dan een keer gerechtigheid!! Het was en is op dit moment nog steeds ongelooflijk dat de Partneralimentatie op deze manier nog bestaat. Het is een creditcard zonder verplichtingen. Wet komt ook niet ten goede van evt kinderen.
    Gelukkig heeft de politiek nu in brede zin ook de opvatting dat deze dwaling zeer snel moet veranderen!!

    We hopen op een snelle behandeling door de kamer.

    BeantwoordenVerwijderen