woensdag 15 augustus 2012

Huwelijkse voorwaarden en uw onderneming - wel of geen verrekening van niet-uitgekeerde winst


In huwelijkse voorwaarden wordt onder meer gesproken over het inkomensbegrip. Het inkomensbegrip is mede van belang om de omvang van het ‘overgespaarde bedrag’ te kunnen bepalen. Het overgespaarde bedrag is het bedrag dat resteert van het inkomen na aftrek van de kosten van levensonderhoud. Het overgespaarde bedrag dient volgens de huwelijkse voorwaarden in veel gevallen jaarlijks (periodiek verrekenbeding) te worden bepaald.

In veel huwelijken blijft echter de jaarlijkse verrekening van het overgespaarde bedrag achterwege. Bij een echtscheiding dient dan alsnog verdeling van het overgespaarde bedrag plaats te vinden. Op dat moment blijkt vaak dan dat onduidelijk is wat onder ‘inkomen’ dient te worden volstaan. Dit komt omdat de huwelijkse voorwaarden op dit punt veelal onvoldoende duidelijkheid verschaffen cq. het begrip ‘inkomen’ is niet duidelijk bepaald.

In het geval van Jos en Brigitte bezat Jos reeds voorafgaand aan het voor hen beiden tweede huwelijk een eigen besloten vennootschap waarvan hij tevens directeur was. Bij de afwikkeling van de echtscheiding stelde Brigitte bij monde van haar advocaat, dat tevens de tijdens hun huwelijk niet door de vennootschap van Jos uitgekeerde winsten in de verrekening moesten worden betrokken.

In de door de notaris opgemaakte huwelijkse voorwaarden werd echter met geen woord gerept over te verrekenen ondernemingswinsten. In de door Jos en Brigitte overeengekomen huwelijkse voorwaarden werd uitsluitend gesproken over inkomsten uit arbeid. Het leek dus helder dat ondernemingswinsten (zowel de uitgekeerde als ook de niet door de vennootschap uitgekeerde) niet tot het te verrekenen inkomen behoorden te worden gerekend.

De advocaat van Brigitte beriep zich echter op artikel 141 Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. In lid 4 van dit artikel is geregeld, dat in het geval van een directeur/aandeelhouder - onder voorwaarden - eveneens niet-uitgekeerde ondernemingswinsten in aanmerking worden genomen bij de vaststelling van de verrekenplicht. Eén van de voorwaarden is dat in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding is overeengekomen dat ook ondernemingswinsten omvat. Daarnaast dient sprake te zijn van ‘in het maatschappelijk verkeer redelijk beschouwde’ winstuitkeringen.

Uiteindelijk kwam de zaak voor de rechter die op grond van de feiten Jos in het gelijk stelde. Voor Jos liep de zaak dus uiteindelijk goed af. Huwelijkse voorwaarden waarin het inkomensbegrip duidelijk is omschreven hadden Jos echter veel spanning en onzekerheid kunnen besparen.

Hoek en Blok Corporate Finance
Rob de Bruijn RA RV

E: r.d.bruijn@hoekenblok.nl 
I: http://www.hoekenblok.nl
Telefoon: (0184) 496800

Geen opmerkingen:

Een reactie posten