maandag 11 juni 2012

Update arbeidsrecht


Het arbeidsrecht is altijd in beweging. Dat heeft ook gevolgen voor de situatie in uw organisatie.

Wij zetten een drietal belangrijke veranderingen en consequenties voor dit jaar graag even voor u op een rij. Dan kunt u passende actie nemen en omzeilt u de spreekwoordelijke gebakken peren aan het eind van het jaar.

  1. Ook opbouw vakantiedagen tijdens ziekteperiode
    Tot dit jaar bouwden werknemers geen vakantiedagen meer op als ze langer dan zes maanden ziek waren. Vanaf 1 januari geldt dat niet meer en worden er ongeacht de duur van de ziekteperiode vakantiedagen opgebouwd. Dit geldt echter alleen voor de wettelijke vakantiedagen (20 per jaar bij een 40-urige werkweek).

    Tip: als u dat wilt, kunt u in de arbeidsovereenkomst laten opnemen dat er geen opbouw van bovenwettelijke ziektedagen plaatsvindt bij ziekte.
       
  2. Wettelijke vakantiedagen komen veel eerder te vervallen
    Vanaf 1 januari komen wettelijke vakantiedagen al na zes maanden na het einde van het kalenderjaar te vervallen. Voor bovenwettelijke vakantiedagen blijft echter de verjaringstermijn van vijf jaar gelden.

    Tip: leg in de arbeidsovereenkomsten vast welke soort vakantiedagen als eerste worden genoten.

       
  3. AOW gaat voortaan in op de verjaardag van de werknemer
    Voorheen ging de AOW (Algemene Ouderdomswet) in op de eerste dag van de maand waarin een werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Met ingang van 1 april 2012 gaat de AOW in op de dag van de verjaardag van de werknemer.

    Tip: om leeftijdsdiscriminatie te voorkomen is het zaak om alle arbeidsovereenkomsten aan te passen zodat ze eindigen op de dag voorafgaande aan de dag waarop de werknemer AOW gaat genieten.


Vanwege de leesbaarheid en het overzicht hebben we de wetswijzigingen en tips in deze brief heel beknopt weergegeven. Op onze website www.hoekenblok.nl vindt u uitgebreide informatie en achtergronden over het hoe en wat van de wetgeving en hoe u de tips het beste in uw arbeidsovereenkomsten kunt verwerken.

Wilt u er echter 100 procent zeker van zijn dat de aanpassingen op juiste wijze in uw (model) arbeidsovereenkomst doorgevoerd worden, dan kunnen wij dat uiteraard ook voor u verzorgen. Neemt u in dat geval contact op met ons.


Hoek en Blok Juristen



Telefoon: (0184) 496800


Geen opmerkingen:

Een reactie posten