dinsdag 12 juni 2012

Oranje en het verschil tussen waarde en prijs


“Oranje is € 277.000.000 waard”. Zo meldde een van de vele nieuwsmedia afgelopen week. Niet alleen de hoogte van het bedrag trok mijn aandacht, met name was ik nieuwsgierig naar de toelichting bij deze waarde. In de praktijk kom ik vaak tegen dat de begrippen ‘prijs’ en ‘waarde’ ten onrechte als synoniemen voor elkaar gebruikt worden.

Het artikel lezende kwam ik al snel tot de conclusie dat met de waarde de ‘transferwaarde’ werd bedoeld. Zonder nadere toelichting overigens was op basis van de transferwaarde van de spelers van het elftal ons ‘oranje’ een 7e plaats toebedeeld in de ranglijst.

De transferwaarde geeft volgens diverse bronnen binnen de voetbalwereld aan voor welke prijs (en dus niet: de waarde!) een betreffende speler is overgestapt naar een nieuwe club. De kopende voetbalclub heeft de transferwaarde betaald, de verkopende club heeft het bedrag ontvangen.

Duidelijk is dus inmiddels dat de transferwaarde het resultaat is van een onderhandelingsproces dat zich tussen twee clubs afspeelt, meestal door tussenkomst van voetbalmakelaars. Deze makelaars worden geacht voor de belangen van de betreffende voetballer op te komen.

Na het voorgaande gelezen te hebben is duidelijk geworden dat met het bedrag van 277 miljoen wordt bedoeld dat dit de som is van de prijs, die is betaald voor de 11 voetballers die in dit Europees kampioenschap voor ‘Oranje’ uitkomen. 

Interessant is nu om ons af te vragen wat nu wél de waarde is van ons Oranje-elftal. Ik denk dat deze waarde onder meer afhankelijk is van de uitslag van de komende wedstrijden. Een Europees kampioenschap voor ‘onze jongens’ zal ongetwijfeld een hogere waarde opleveren dan een reeks van nederlagen gevolgd door een vroegtijdig vertrek vanuit de Oekraïne!

Ik kijk met veel belangstelling en mede vanuit een beroepsmatig oogpunt naar de komende wedstrijden!

Hoek en Blok Corporate Finance
Rob de Bruijn RA RV

Telefoon: (0184) 496800

Geen opmerkingen:

Een reactie posten