maandag 18 juni 2012

De buitenlandse bankrekening


Soms wordt van een partij in een echtscheidingszaak het bijna onmogelijke gevraagd. Dat was de situatie bij Bart en Annelies waarbij ons advies werd gevraagd.

Bart en Annelies waren na een huwelijk van bijna 20 jaar nu inmiddels meer dan een jaar van tafel en bed gescheiden. Het door Bart en Annelies in eerste instantie gevolgde mediation traject was op niets uitgelopen. Familie en vrienden van Annelies hadden zich te veel met het mediation traject bemoeid, waardoor Annelies uiteindelijk het echtscheidingsconvenant niet had willen tekenen. Na het mislukte traject was vaststelling van de alimentatie, alsmede de verdeling van de boedel in handen van de rechtbank.

Bart had zijn makelaarskantoor enkele jaren geleden verkocht en was daarna voor de nieuwe eigenaar van het makelaarskantoor werkzaam gebleven op basis van een managementovereenkomst. Bart had op die manier ook na de verkoop van zijn onderneming een goed inkomen.

Tijdens één van de zittingen bij de rechtbank in het voorjaar van dit jaar stelde de advocaat van Annelies dat er bij de verdeling van de boedel sprake zou zijn van een verzwegen bankrekening. Dit vermoeden van Annelies was gebaseerd op het feit dat zij niet kon begrijpen dat er zo weinig geld op de bankrekening stond terwijl Bart jarenlang een goed inkomen had genoten.

Bart had altijd de financiële zaken beheerd, Annelies had daar geen affiniteit mee en vond het altijd prima dat zij zich daarmee niet hoefde te bemoeien. Nu echter had zij het vermoeden dat er in de afgelopen jaren - waarin hun huwelijk niet al te best was geweest - geld was weggesluisd naar een buitenlandse bankrekening.
De rechtbank had gevorderd van Bart dat hij moest aantonen dat er geen sprake was geweest van dergelijke onttrekkingen. 

Samen met Bart hebben wij op basis van de bankafschriften een duidelijk overzicht gemaakt van de inkomsten en uitgaven van de vijf jaren voorafgaand aan de datum waarop Bart de echtelijke woning had verlaten. Uit ons overzicht bleek duidelijk waaraan de genoten inkomsten waren besteed. De rechtbank kwam op basis van het overzicht van de inkomsten en uitgaven tot het oordeel dat van een verzwegen bankrekening geen sprake kon zijn.


Hoek en Blok Corporate Finance
Rob de Bruijn RA RV

Telefoon: (0184) 496800


Geen opmerkingen:

Een reactie posten