woensdag 16 mei 2012

De vakantiewoning


De relatie tussen Arno (47) en Babette (45) liep al jarenlang niet lekker. Arno was druk met zijn assurantiekantoor en was ook ’s avonds vaak op pad. Babette had een parttime baan in een verzorgingstehuis voor maximaal 2 dagen in de week. Ruud, hun zoon studeerde Rechten in Amsterdam, alwaar hij op kamers woonde. Linda woonde inmiddels bijna een samen met haar vriendje dichtbij haar ouderlijk huis.

Financieel hadden Arno en Babette geen zorgen. Arno had in de afgelopen jaren veel geld verdiend met het afsluiten van lucratieve lijfrentepolissen en hypotheken. Nu waren de verdiensten weliswaar iets minder maar ze konden er nog steeds goed van leven.

Voortdurend was er echter ergernis over en weer met betrekking tot de werktijden van Arno. Arno ging op in zijn werk, was een enthousiaste ondernemer die altijd uitdagingen zag. Babette vond dat Arno zich veel te veel uitsloofde voor zijn klanten en dat het wel wat minder kon. Dat liet zij ook geregeld merken, vooral als Arno later thuis kwam dan hij had aangekondigd. Echte ruzies waren er niet geweest en de weekendtripjes naar hun vakantiewoning in Spanje die zij vijf jaar geleden hadden gekocht verzachtten de pijn.

Toch barstte twee jaar geleden de bom. Arno had er schoon genoeg van om zich iedere keer weer te moeten verantwoorden voor zijn werkethos. Hij ging alleen verder, zonder Babette.

Aan de tafel bij de advocaat ontmoetten wij hen voor de eerste keer. En hoorden hun relaas zoals hiervoor kort weergegeven. De verdeling van de boedel leek in eerste instantie niet moeilijk, Arno behield zijn onderneming en Babette wilde haar aandeel zoveel mogelijk in geld uitgekeerd zien. De vakantiewoning was gekocht op de hausse van de Spaanse tweedewoningmarkt. De woning nu te gelde maken zou een fors verlies opleveren.

Arno stelde daarom voor de woning aan te houden en te wachten op betere tijden. Babette stond er op dat de woning te gelde zou worden gemaakt. De woning werd uiteindelijk verkocht met een verlies van € 115.000. Het enige positieve was dat het verlies door twee gedeeld werd….

De juiste huwelijkse voorwaarden hadden dit verlies kunnen voorkomen!

Hoek en Blok Corporate Finance
Rob de Bruijn RA RV

Telefoon: (0184) 496800


Geen opmerkingen:

Een reactie posten