Op 1 oktober treedt de Wet Flexibilisering en Vereenvoudiging BV-recht in werking en is de ‘Flex-BV’ een feit. De wet is bedoeld om voor ondernemers een rechtsvorm neer te zetten die flexibeler is en kan worden aangepast aan de aard van een onderneming.
Op zichzelf is dit uiteraard een positief streven van de wetgever. Er kleven echter ook nadelen aan de nieuwe wet. In het onderstaande wordt kort uiteengezet wat de wijzigingen inhouden. Ook worden de nadelen belicht welke de nieuwe wet met zich mee brengt.
Wijzigingen
Kapitaalbescherming
De oude wet kent een aantal regelingen die moeten waarborgen dat binnen een B.V. voldoende kapitaal aanwezig is en blijft. Doelstelling hiervan was het beschermen van schuldeisers. Een onderdeel hiervan is het verplichte minimumkapitaal van € 18.000 bij de oprichting van een B.V. De wetgever heeft nu echter gemeend dat de minimumkapitaaleis in de praktijk niet effectief is om schuldeisers te beschermen. Er is dus geen minimumkapitaaleis meer.
Daarnaast worden er een aantal kapitaalbeschermingsregels versoepeld dan wel geschrapt. Dit speelt dan bijvoorbeeld bij de inkoop van aandelen.
Uitkeringstest
Het nieuwe middel om de schuldeisers van een B.V. te beschermen, is de invoering van de ‘uitkeringstest’. Dit betekent dat de directie aan elke uitkering van dividend (of eigen vermogen) goedkeuring moet geven. De directie moet bepalen of de uitkering verantwoord is. Hierbij moet de directie alle omstandigheden in aanmerking nemen.
De directie wordt geacht vooruit te kijken: gaan er binnen nu en een jaar omstandigheden spelen die de B.V. in financiële problemen brengen? In feite wordt van de directie gevraagd een prognose te maken. Mocht achteraf blijken dat de uitkering van het dividend/vermogen onverantwoord was, dan kan de directie aansprakelijk worden gesteld voor het tekort dat is ontstaan (inclusief wettelijke rente).
Overige wijzigingen
De nieuwe wet brengt naast het bovenstaande nog een aantal andere wijzigingen met zich mee (niet uitputtend):
- Door het vervallen van de minimumkapitaaleis, vervalt ook het vereiste van een bankverklaring bij oprichting van een B.V.;
- Een blokkeringsregeling in de statuten is niet langer verplicht;
- In de statuten kunnen ten aanzien van het overdragen van aandelen bijzondere regelingen worden opgenomen. Bijvoorbeeld dat aandelen gedurende een bepaalde periode niet kunnen worden overgedragen;
- Er kunnen stemrechtloze aandelen worden gecreëerd. Hierin is ook een variatie mogelijk. Bijvoorbeeld dat aan een gedeelte van de aandelen geen stemrecht is verbonden ten aanzien van bepaalde besluiten. Of dat er gedurende een omlijnde periode geen stemrecht aan een bepaald soort aandelen is verbonden. Een stichting administratiekantoor is dan overbodig.
Moet u nu wat doen?
U bent niet verplicht de statuten van uw B.V. aan te passen.
De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe wet gaan - ongeacht de inhoud van de statuten - vanaf 1 oktober gelden. Hierbij doelen wij op de de hiervoor aangehaalde ‘uitkeringstest’ en de aansprakelijkheidsrisico’s die daaruit voortvloeien. Dit gaat gelden voor alle B.V.’s.
Wilt u echter gebruik maken van bijvoorbeeld stemrechtloze/winstrechtloze aandelen dan kan dat alleen als uw statuten dit toelaten. Daarvoor is dus een statutenwijziging vereist.
Hoe zit het met de verzwaring van de aansprakelijkheid?
Op dit moment is het niet duidelijk of de nieuwe wet ook daadwerkelijk zal leiden tot een verzwaring van de aansprakelijkheid van de directie. Dat zal uit toekomstige rechtspraak moeten blijken.
Als u dit niet wil afwachten en zoveel mogelijk enige aansprakelijkheidsrisico’s danwel überhaupt een discussie hieromtrent wenst te vermijden zou het optie kunnen zijn uw B.V. om te zetten naar een N.V. De N.V. kent nog geen ‘uitkeringstest’.
Een ander idee is om vóór 1 oktober a.s. dividend uit te keren.
Om uw mogelijkheden te bespreken, kunt u contact opnemen met één van onze juristen.
Hoek en Blok Juristen
E: juristen@hoekenblok.nl
I: www.hoekenblok.nl
Telefoon: (0184) 496800
Hoek en Blok Juristen
E: juristen@hoekenblok.nl
I: www.hoekenblok.nl
Telefoon: (0184) 496800
Geen opmerkingen:
Een reactie posten